Annaly Capital Management Inc – tillskott till utdelningsportföljen
Det har skett ett nytt tillskott till min utdelningsinriktade portfölj som jag döpte till preffmaskinen (läs inlägget), Annaly Capital Management. Jag ångrar redan namnet då portföljen kommer innehålla fina bolag med god utdelningstillväxt, kanske någon obligation och även REIT bolag. Ett utförligt inlägg om dessa typer av bolag kommer inom kort. Vitsen var ju att skapa en portfölj som sprutar ur sig ett pengaregn och det är inget som säger att vi måste begränsa oss till preferensaktier.
Ett amerikanskt bolag med hög direktavkastning
Bolaget jag valde in i portföljen heter Annaly Capital Management Inc (Tickersymbol: NLY). Annaly är av typen mREIT (Mortgage Real Estate Investment Trust). REIT bolagen har ett undantag från bolagsskatt och de måste dela ut minst 90 % av vinsten till aktieägarna där den då beskattas istället i form av aktieutdelningsskatt. Ökar bolagets vinster kommer du se ökande utdelningar och minskar bolagets vinster kommer du se sjunkande utdelningar.
Så här skriver Annaly på sin hemsida:
Annaly Capital Management, Inc. (“Annaly”) is a leading diversified capital manager that invests in and finances residential and commercial assets. Annaly’s principal business objective is to generate net income for distribution to its stockholders and to preserve capital through prudent selection of investments and continuous management of its portfolio. With approximately $113.0 billion in assets*, our portfolio includes securities, loans and equity in both the residential and commercial markets. Annaly has elected to be taxed as a real estate investment trust, or REIT, for federal income tax purposes. Annaly is externally managed by Annaly Management Company LLC. Annaly’s manager guides the company’s overall business strategy and oversees its investment portfolio and financial services processes and solutions.
Varför Annaly Capital Management?
Annaly Capital Management Inc har funnits sedan 1997. Sedan sin IPO (Initial Public Offering) har de haft en totalavkastning som är ca 3 gånger mer än vad S&P 500 har avkastat under samma period. Bolaget är ca 20 gånger större än medianbolaget i klassen mREIT med ett market cap på ca 12 Miljarder dollar. Bolaget har för närvarande en direktavkasting på 11.39% där utdelning görs kvartalsvis. I skrivande stund står kursen i $10.45 och bolaget gör vinst med $1.37 per aktie. Utdelningshistoriken kan följas bak till 1997 här: http://www.annaly.com/investors/stock-information/dividends.
Ett mREIT bolag kommer vara känsligt för ränteförändringar då de köper upp bostadlån och tjänar pengar på räntedifferenser. Men med Annalys långa fina historik och sin höga direktavkastning låter jag bolaget få en plats i portföljen. OBS! Inget bolag varken Annaly eller en preff kommer få ha en större vikt i portföljen. Skulle något inträffa med ett av bolagen kommer det inte påverka portföljen nämnvärt.
Income statement på Yahoo Finance:
Mer info om Annaly Capital Management
Läs mer: https://finance.yahoo.com/quote/NLY/financials?p=NLY
Bolagets hemsida: http://www.annaly.com/
ANNONS FÖR ARKET.COM
ARKET’s design studio and head office are located on Södermalm in Stockholm, Sweden, and in total we are more than 200 people working for the brand around the world: designers, chefs, architects, buyers, pattern-makers, producers, mothers, fathers, readers, runners, artists and hobby gardeners. Our shared mission is to democratise quality and make sustainable design accessible to more people. With a circular approach and a high level of transparency into our processes, we also want to drive forward positive change in the fashion and design industry.
Arket.com
Tjena Herr Flint! Kul att läsa bloggen.
Intressant bolag, kan du dela med dig av dina tankar kring utdelningshistoriken för bolaget. 1997 stod utdelningarna i $0.30 och i dagsläget står de också på $0.30. Är det orimligt att önska sig att utdelningen ökar med åren av ett bolag av denna typ? Om ja, hur påverkar det din syn på aktien i den långa loppet?
Mvh
Nicklas
Hej Nicklas!
Kul att du hittade fram till bloggen och tack för din fråga!
08/29/1997 gavs en kvartalsutdelning på $0.18 och 12/29/1997 gavs en kvartalsutdelning på $0.22. 03/27/1998 var de sedan uppe i $0.32 som är strax över vad de delar ut nu per kvartal. 03/27/1998 stängde aktiekursen på $11.00 och de hade då en års-yield* på 11.63% baserat på kvartalsutdelningen på $0.32. Yielden ligger i närheten av vad jag tog in den i portföljen för. Jag tror kursen kommer anpassa sig efter den yield den ger och sänker de utdelningen kommer vi få se ett kurstapp. Höjer de utdelningen kommer vi får se en kursuppgång som tar kursen till den punkt så yielden åter igen landar kring 11-12%. Tittar du t.ex. på aktiekursen då de gav en kvartalsutdelning på $0.68 så stod den i $17.60 vilket motsvarar en årsyield på 15.45. Marknaden antog nog här att denna höga utdelning inte skulle kunna bibehållas och aktien handlades till en högre yield. Marknaden hade rätt och kvartalsutdelningarna sjönk sedan enligt: 0.64, 0.62, 0.65, 0.60, 0.57, 0.55, 0.55, 0.50, 0.45, 0.45, 0.40…
Blir det kraftiga fall på USA börserna kan det ju så klart komma tillfälle där kursen sjunker utan att man gjort en utdelningssänkning vilket bjuder på tillfället att ta in Annaly till ännu högre yield. Jag ser det dock som lönlöst att försöka förutspå framtiden här. Skulle de höja utdelningen så tror jag kursen stiger och jag får köpa in den till ett högre pris. Skulle jag avvakta för att försöka få in aktien till ett lägre pris så är det möjligt att jag ändå tar in den till en yield på 11-12%. I båda fallen har tid gått där jag missat utdelningar. Väntan 1 år: missat 11.4% utdelning… Vänta 2 år missat 22.8 % utdelning osv.
Jag tog helt enkelt beslutet att ta in den i en sådan vikt i portföljen så att kursändringarna inte påverkar portföljen i någon större grad. Jag vill inte ha innehav som har större vikt än 5% i portföljen. På sikt gärna ännu lägre. Pengamaskinen måste sättas igång och producera kassaflöde och beståndsdelarna måste handlas in :). Jag vill känna att portföljen består av mängder av delar som producerar kassaflöde och att jag inte behöver hålla koll på respektive innehav och deras rapporter. Analysen vid köptillfället ska jag känna mig bekväm med och sedan luta mig tillbaka njuta av pengaregnet och enbart fokusera på var utdelningarna kan återinvesteras.
*Yield är den avkastning i procent en utdelning motsvarar. Exempel: En utdelning på 5 kr per aktie på en aktie som kostar 100 kr per aktie innebär en yield på 5% (5 kr i utdelning / 100 kr per aktie)