Sharespine – bli aktieägare via Pepins

Sharespine – bli aktieägare via Pepins

Sharespine, som inte är noterad på börsen, har just nu en aktieemission hos Pepins.com (ett tidigare inlägg om Pepins kan läsas här: PEPINS + AVANZA = SANT). Jag har tittat på Investment Pitch, Memorandum och de senaste årsredovisningarna och tycker det ser intressant ut.

Det är lätt att få information om årsredovisningar för noterade bolag via sin bank eller nätmäklare där det oftast postas på bolagssidan vid varje datum då årsredovisningen publiceras. Via allabolag.se kan man hämta hem årsredovisningar för onoterade bolag (som Sharespine).

Vad gör Sharespine?

Sharespine är ett SAAS (Software As A Service) bolag. Sharespine har utvecklat en platform som används för att integrera olika system med varandra, såsom E-handelsplatformar, ekonomisystem och marknadsplatser. Nedan kan ni se ett urval av de system där Sharespines platform används för integration.

Exempel på Sharespine och integrationer
Exempel på integrationer som kan erbjudas med Sharespine: Fortnox, WooCommerse, Visma, Sitoo, Klarna, Paypal, PrestaSHop, Shopify, Magento, CDON.COM, Hogia Retail, stripe.

Fin omsättningstillväxt

Sharespine: Diagram över  omsättning 2014 -2018
Sharespines omsättning 2014 -2018

Sharespine visar det fina trappstegsutseende på tillväxten som jag gärna letar efter. Hos mogna bolag vill jag självklart se detta utséende även på vinsten, men på ett yngre bolag som växer är det förståeligt att vinsten går åt till fortsatt tillväxt.

Omsättningstillväxten per år från de data som redovisas hos allabolag.se kan ses nedan:

ÅrOmsättning / tkrTillväxt
2015542050 %
2016669023 %
2017885832 %
20181207536 %


Jag nämnde tidigare att bolaget inte gör vinst. Jag tycker dock att det är intressant att titta på hur vinstmarginalen rört sig den senaste åren.

ÅrVinst / tkrVinstmarginal
2015-498-9,19 %
2016-291-4,35 %
2017-285-3,22 %
2018-195-1,61 %

I memorandumet kan jag läsa att Sharespine grundades 2003 av David Duus som fortfarande är aktiv i bolaget, vilket jag ser som positivt. David är aktiv som styrelseledamot.

En av grundarna till Online Pizza investerar

Idag kom ett email från Pepins där de meddelar att en av grundarna av Online Pizza investerar i den påegående emissionen. Så här svarar Dan Castillo på Pepins frågor:

Vad tittar du specifikt på när du analyserar tillväxtbolag?  

– De viktigaste faktorerna jag tittar på när jag analyserar snabbväxande B2B bolag är dels att se om bolaget skapar värde för sina kunder, att de bygger in sig i sina kunders affär på sätt som gör att kunderna inte så lätt väljer bort tjänsten för andra konkurrenters erbjudande.
 
Dels se hur de hanterar tillväxten. Finns det stordriftsfördelar som gör att de långsiktigt inte behöver uppfinna hjulet på nytt? Är rätt team på plats som ska ta bolaget till 100 miljoner eller miljarden i omsättning? Kommer man kunna hantera tillväxten långsiktigt med marginellt mindre kapital och mankraft?


Varför investerar du i Sharespine och hur ser du på bolagets potential?

Sharespine har funnits länge men det är på senare år man har fått till en affärsmodell som jag känner överensstämmer med det sätt jag själv skulle angripa marknaden. De har visat på att de kan öka priset utan att förlora kunder vilket indikerar på en ”stickiness” i produkten. Jag har ett stort förtroende för ledningen som tidigare drivit bolag framgångsrikt och tagit bolaget till vad det är idag. De går även in med kapital i rundan vilket jag tycker är en fantastisk stark signal på att de kommer klara av de ål de satt.

Värdering

Följande jämförelse med noterade bolag presenteras i memorandumet:

BolagVärderingIntäkterP/SP/EP/ARR**
Fortnox*10 582 MSEK517 MSEK20,4884,9220,50
Lime
Technologies*
1 687 MSEK280 MSEK6,0356,9810,05
Litium*143 MSEK44 MSEK3,27Neg.3,77
Shopify*32 212 MUSD1 448 MUSD22,25Neg.52,59
Sharespine
2019 H1***
30 MSEK10,6 MSEK2,83Neg.3,15


Här ligger Litium närmst i jämförelse. Via Börsdata (läs om Börsdata i kunskapsvalvet) ser jag dock att Litiums tillväxt inte är i närheten av Sharespines och deras vinstmarginal pressas mer och mer nedåt:

Omsättning, vinst och vinstmarginal hos Börsdata.

Värderingen som erbjuds känns jämförelsevis attraktiv. Jag tror jag tar mig en liten stek.

Happy investing! / Herr Flint



3 thoughts on “Sharespine – bli aktieägare via Pepins”

  • Sharespine har gått med förlust sedan starten. Deras konkurrenter är duktigare, mycket duktigare. Riskfyllt.

    • Hej Ola!
      Kul att du hittade till min investeringsblog. Är det någon specifik konkurrent du tänker på? Hade varit kul att få ett nytt uppslag för en blogginlägg och även ett snabbväxande bolag att ta in i tillväxtportföljen.

      Jag ska kika vidare på hur det går för Sharespine i ett nytt inlägg. Jag har en mindre post i dem då de är onoterade, men även i noterade bolag är det sällan innehavet överstiger 10 % av totalportföljen (alla depåer, ränteinvesteringar i Lendify mm).

      Jag postar länk här när jag skrivit lite ny analys av Sharespine.

      Happy investing Ola!

      MVH Herr Flint!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *