Back in the game
Jag ber om ursäkt till läsare för den lucka i bloggandet som varit sista tiden. Mycket tjänsteresor och jobb har gjort det svårt att finna tid att sätta sig ner och skriva ett längre blogginlägg som ofta tar flera timmar. Det har hänt en del spännande på börsen och jag önskar jag hade kunnat skriva detta inlägga för några veckor sedan, närmare bestämt i slutet av Mars.
Skyddsstrategin bjuder in till dans
Ni som läser bloggen vet att jag tillämpar en skyddsstrategi för att inte följa med börsen ned 60% vid en börskrash. Strategin kan kosta missad avkastning om det inte blev en riktig börskrash men å andra sidan kan den bespara dig ett väldigt fall vid de större börskrasherna som förr eller senare kommer. Ett fall på 50% kräver en efterföljande uppgång på 100% för att ta dig tillbaka till +/- 0. Läs mer här: Skyddsstrategin.
Så kom triggern för mitt regelverk att öka exponeringen mot börsen igen den den 28:e Mars. Trevligt nog sammanföll den med en pågående nedrekyl:
Jag ha en enkel metod att vänta ut nedrekyler som jag använder frekvent då jag bestämt mig för att köpa. Jag drar en trendlinje på den pågående nedrekylen och låter brytet upp över denna trendlinje ge mig klartecken för köp, se bilden nedan från tillfället i Mars / April i år.
Påfyllning i portföljerna
Den 1:e April bröts nedrekylen och jag tog in en stor position av Investor i portföljen som finns publik att nå Shareville. Jag köpte även Hexagon, Svolder och Beijer Ref kring detta datum (vilket ni kan se i transaktionshistoriken på Shareville). I portföljen hos Avanza ökade jag i fina bolag men tog även in ett certifikat med låg hävstång mot OMXS30. Certifikatet kan handlas courtagefritt men har en avgift på 0,01% per dag.
Ökat med en viss oro för framtiden
En anledning till att jag valde att ta in ett OMXS30 certifikat i portföljen istället för att t.ex. köpa en större position av Investor var följande. Sedan årsskiftet har vi haft en väldigt stark rörelse upp. Avkastningen sedan 1:e Januari är med råge mer än en genomsnittlig årsavkastning. Det som verkar ha triggat den skarpa vändningen upp f.o.m Januari är Federal Reserves förändrade räntebana där de stannat av i sina räntehöjningar… Inte förbättrade utsikter i ekonomin. Under våren har det pratats om rapporter som visar på ekonomins avmattning men ändå har vi sett skenande börser.
Senaste veckan har jag dock lyssnat på ett par ekonomipoddar (t.ex. Omvärdspodden, EFN Börslunch och Börssnack) där det berättats om lite ljusare utsikter i statistiken, t.ex. förbättring i inköpschefsindex. Med certifikatet får jag ett enkelt sätt att vikta ner courtagefritt om jag så skulle vilja. Jag kan dessutom sälja av delar direkt på sekunden om det skulle uppstå trevliga tillfällen i andra aktier. Hade jag istället haft en fond hade jag fått vänta en eller ett par dagar på likviderna. Hade innehavet varit i en aktie som t.ex. Investor hade det kostat 0,25% i courtage* vid köptillfället och åter 0,25% vid säljtillfället (*courtagets kostnad i procent är beroende på vilken courtageklass du valt).
Man kan säga vad man vill om denna typ av börhandlad produkt, men jag ser fördelar med den vid tillfällen som nu då man vill hålla garden uppe och kunna ta ner sin exponering igen inom en snar framtid.
Styrka i flera börsindex
Om vi lämnar det negativa bakom oss så visar flera svenska börsindex bra styrka. För att se vilka bolag våra branschindex innehåller kan ni besöka denna länk med en samling:
https://www.herrflint.se/category/svenska-branschindex/
Historien återupprepas kanske inte, men den rimmar
Det är härligt att vara tillbaka mer eller mindre fullexponerad mot börsen. Det finns ett gammals ordspråk ”Historien återupprepas kanske inte, men den rimmar”. Börsen är ett typiskt exempel på detta då flockbeteende driver börsens rörelser och människor tenderar att agera på liknande sätt om och om igen drivna av girighet och rädsla. Med det i åtanke ser börsens nuvarande beteende väldigt likt ut hur det såg ut kring 2015:
Först ett väldigt skarpt fall för att sedan vända på en enkrona. Mycket stark uppgång, andhämtning och sedan fortsatt stark uppgång. Skulle börshistorien rimma i detta fall skulle vi få se en stark uppgång framöver som sedan sätter en topp och vi får en större nedgångsperiod.
Jag vet inte, ingen vet… Men jag agerar med försiktighet.